Stichting OranjeRijk

Van projectgroep naar stichting

Het hele idee achter wat nu OranjeRijk is, is ontstaan vanuit een projectgroep waarin de gemeente Uden, ONS welzijn en Area de hoofdrol speelden.

Eind 2018 deed de projectgroep de volgende oproep: "Voor Oranjerijk in de Flatwijk in Uden zijn we op zoek naar bestuursleden die willen pionieren om onze wijkonderneming tot een succes te maken!". 

Bovenstaande oproep heeft geleid tot een enthousiast bestuur met een zeer kleurrijk palet aan ervaring en achtergrond: op het gebied van organisatie, management, marketing, coaching, welzijn, politiek en horeca. Met ondersteuning van tal van zeer gepassioneerde vrijwilligers uit de wijk is gezocht naar een juiste basis om te komen tot wat OranjeRijk voor de wijk wil zijn. Op 10 juli 2019 heeft dit geresulteerd in de oprichting van Stichting OranjeRijk.

En dat pionieren, nou dat hebben we geweten. Maar zeker niet zonder resultaat!

Wat we willen bereiken

In de oprichtingsacte staat officieel dat OranjeRijk 'ten doel heeft te streven naar een structurele en duurzame verbetering op het gebied van welzijn, zorg, economische status en verbinding voor en met de inwoners van de Flatwijk in Uden'. Dat is een hele mond vol. In de praktijk betekent dit dat de mensen in de Flatwijk samen allerlei leuke en leerzame activiteiten gaan opzetten die zijn gericht op elkaar ontmoeten, elkaar helpen en het creëren van saamhorigheid en gezelligheid in de wijk.

Ook het verbeteren van het toekomstperspectief van bewoners met (persoonlijke) problemen is een belangrijke doelstelling van de Stichting. We willen ondernemerschap stimuleren door bepaalde diensten te ontwikkelen die een plek bieden om (werk)ervaring op te doen en anderzijds bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk.

Het beleid van de stichting is gericht op de functies ontmoeten, bewegen, ontwikkelen, zorg en welzijn en dus in de breedste zin van het woord het bevorderen van de sociale cohesie.

Hoe we dit willen bereiken

De stichting tracht haar doel te bereiken door:

  1. het ontmoeten en meedoen van/voor de bewoners in de flatwijk te  vergroten;
  2. de betrokkenheid en sociale cohesie van/voor de bewoners van de flatwijk te bevorderen;
  3. het verbeteren van het toekomstperspectief van wijkbewoners met (persoonlijke) problemen;
  4. (sociaal) ondernemerschap stimuleren door diensten te ontwikkelen die enerzijds een plek bieden om (werk)ervaring op te doen en anderzijds de fysieke en sociale leefbaarheid in de buurt ten goede komt;
  5. waar wenselijk beheren van Wijkcentrum "De Balans" als middel om de doelstelling te bereiken en zo nodig de huidige exploitatie daarop aan te passen;
  6. het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.