Samen eten kan gelukkig weer bij OranjeRijk

7 juni 2021 - Zaterdagmiddag kon er na lange tijd weer samen worden gegeten in De Balans. Vanuit OranjeRijk was er een heropeningsdiner georganiseerd. Voor de mensen uit de Flatwijk die tijdens de lockdown aan huis gekluisterd waren was dat een hele verademing. Lange tijd hebben zij gebruik kunnen maken van de maaltijdservice van OranjeRijk. Maar dit samen eten is toch wel weer als vanouds.

Vanaf half één druppelden de eerste gasten weer binnen bij De Balans. Het leek wat onwennig na zo’n lange tijd. Maar al snel werden de contacten weer gelegd en werd er flink met elkaar gebuurd. Al in de ochtend waren de vrijwilligers van het keukenteam al druk in de weer met de voorbereidingen voor een heerlijk driegangendiner. Die drie gangen waren overigens al vaste prik bij OranjeRijk. “Nu het allemaal weer kan, organiseren we dat weer meerdere keren per week”, zegt Doriene van Katwijk, “al is dat op dit moment nog met een maximum van 30 gasten, dus vooraf aanmelden in noodzakelijk.”

Binnenkort weer volop activiteiten

Doriene heeft vanuit OranjeRijk de dagelijkse leiding bij ontmoetingsplein De Balans. Zij is heel erg blij met de versoepelingen rondom de coronamaatregelen. “Net voor de coronapandemie uitbrak stonden we startklaar om aan de gang te gaan met een groot scala aan activiteiten”. Activiteiten zijn er voor elk wat wils: van de KidsInBalansClub voor de kinderen uit de wijk op woensdagmiddag en geheugentraining en spelletjesmiddagen voor de senioren tot een buurtbarbecue en een druk bezocht volleybaltoernooi. Maar ook voor zomaar een kop koffie of thee en een gezellig praatje staat de deur van De Balans wagenwijd open. Voor de zomerse dagen is het terras inmiddels uitgerust met een vijftal picknicktafels.

Zelfbeheer door Stichting OranjeRijk

In april van dit jaar heeft de gemeente Uden het beheer van De Balans overgedragen aan stichting OranjeRijk. Wethouder Maarten Prinssen zei toen: “De Balans is een laagdrempelige ontmoetingsplek midden in de Flatwijk geworden zoals de bewoners en wij die als gemeente voor ogen hadden. Hoe OranjeRijk dit in een relatief korte periode voor elkaar heeft gekregen is een prachtig voorbeeld voor andere ontmoetingspleinen waar we ook aan de slag gaan met zelfbeheer.” Zelfbeheer betekent wel dat OranjeRijk de hele operatie volledig zelfstandig en met een sluitende begroting dient te runnen. “En daarbij draagt ook de gemeente uiteraard haar steentje bij, maar het leeuwendeel van de middelen komt van verschillende maatschappelijke fondsen zoals het Kansfonds, het VSBfonds, het Udenfonds, het DELA Fonds, Stichting DOEN, het Oranje Fonds en diverse bedrijven die ons in natura sponsoren”, licht Nico den Hollander, penningmeester binnen het bestuur van OranjeRijk, toe.

Vrijwilliger worden bij OranjeRijk

Het hechte team van de gezellige OranjeRijk-familie is alweer druk in de weer is om alle activiteiten weer snel te kunnen opstarten. Maar bij al deze activiteiten zijn veel vrijwilligers nodig. Daarom doet OranjeRijk hierbij ook een oproep aan iedereen die als vrijwilliger graag een steentje bij wil dragen: als barmedewerker, voor de begeleiding van activiteiten, voor de schoonmaak, en voor de buurtmoestuin die op dit moment wordt aangelegd.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt deze website gebruik van Cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.